Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/r75757dari/adriancrivii.ro/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2734
Consideraţii asupra evoluţiei economice şi influenţa asupra valorii averilor – partea II - Adrian Crivii
parallax background

Consideraţii asupra evoluţiei economice şi influenţa asupra valorii averilor – partea II

4 septembrie 2009
Aprecieri asupra evoluţiei economiei şi industriei imobiliare – partea I
2 septembrie 2009
Consideraţii asupra estimării averilor din topul Forbes
4 septembrie 2009

Din păcate, deşi România este o ţară emergentă cu o piaţă semnificativă şi un bun potenţial, lipsa infrastructurii, urbanismul haotic, poluarea, calitatea scăzută a vieţii şi nu în ultimul rând bubble-ul imobiliar care a creat nivelul de valori nesustenabile din ultimii ani, vor face ca revenirea pieţei imobiliare să fie lentă şi de lungă durată. Fluxurile investiţionale care vor reveni probabil începând cu anul viitor vor ajunge treptat la nivelul celor din anii anteriori însă vor întâlni o piaţă cu un alt nivel de preţuri. De asemenea, profitul aşteptat va fi mai scăzut cu excepţia industriilor de vârf şi acesta nu va mai proveni din zona speculaţiilor imobiliare. Oricum real estate-ul nu va mai fi «industria regină», deşi constituie o parte considerabilă a averii statelor. Cred că în anii care vin economia globală şi implicit cea a României se va pune pe alte baze, în care atitudinea faţă de energia regenerabilă, tehnologiile bio şi resursele limitate vor constitui noi provocări pentru investitori şi vor determina noi direcţii de business şi implicit de creştere a averilor. Evoluţia averilor depinde şi de capacitatea economiei de a absorbi fondurile europene, fonduri care pot reprezenta un impuls pentru revenirea din criză.

Oamenii de afaceri care au dovedit că au calităţile necesare şi şansa de a crea şi administra averi spectaculoase în acest ultim deceniu vor continua să prospere, deşi averile cumulate a celor mai bogaţi români nu vor ajunge la nivelul din 2007-2008 decât într-un interval mediu de timp. Una din categoriile de oameni de afaceri pe care îi vom vedea şi de acum înainte în top va fi reprezentată de investitorii din agricultură, care dacă vor fructifica condiţiile şi vor beneficia de o politică agricolă favorabilă, cred că îşi vor ridica semnificativ nivelul averilor. Aceştia vor trebui să valorifice potenţialul ridicat al terenurilor agricole şi să diminueze dependenţa de importurile alimentare.

Cei ce se vor îmbogăţi în continuare sau îşi vor consolida averile vor fi cei care azi dispun de cash şi vor şti să profite de pe urma crizei şi a dificultăţilor în care se află alţi investitori. Achiziţia de active valoroase ale companiilor aflate în dificultate la preţuri derizorii va constitui una din sursele de creştere semnificativă a averilor pentru unii din oamenii de afaceri de succes aflaţi în listă.

Finalul crizei economico-financiare îi va găsi pe unii oameni de afaceri cu valori mai mari decât în trecut iar pe alţii cu averile pur şi simplu pulverizate. Aceştia din urmă sunt în special cei cu un grad de îndatorare ridicat, care au plasat banii din împrumuturi în proiecte şi dezvoltări imobiliare în faze incipiente, plătind astfel pentru riscul de a investi într-o perioadă apropiată de începutul crizei.

Comments are closed.