Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/r75757dari/adriancrivii.ro/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2734
Consideraţii asupra estimării averilor din topul Forbes - Adrian Crivii
parallax background

Consideraţii asupra estimării averilor din topul Forbes

4 septembrie 2009
Consideraţii asupra evoluţiei economice şi influenţa asupra valorii averilor – partea II
4 septembrie 2009
Aprecieri asupra evoluţiei economiei şi industriei imobiliare – partea a II-a
7 septembrie 2009

Evaluarea companiei Darian a fost de tip desktop şi a avut la bază în cvasitotalitate informaţiile puse la dispoziţie de jurnalişti precum şi cele din surse publice, acurateţea rezultatelor fiind limitată de calitatea acestora.

Estimarea valorii averii s-a axat pe evaluarea proprietăţilor imobiliare deţinute, fie cele de tip rezidenţial (case, vile, terenuri) cu utilitate personală, fie proprietăţi de tip industrial, agricol, comercial sau aflate în dezvoltare. În cazul celor cu utilitate personală s-a luat în considerare valoarea de piaţă curentă în timp ce pentru cele de tip investiţie cu baza imobiliară semnificativă s-a luat în calcul cea mai mare valoare dintre imobiliar şi business. Pentru proiectele în dezvoltare s-a ţinut în general cont de stadiul acestora, accentuându-se contribuţia valorii terenului cu elementele ataşate acestuia (proiect, urbanism, autorizaţii), şi mai puţin de valoarea construcţiilor neterminate, având în vedere ca acestea se fac în general pe credit cu costuri financiare ridicate şi au valori în scădere datorită vandabilităţii incerte (în special proiectele mari). Pentru proiectele rezidenţiale aflate în stadiu de finalizare s-a ţinut mai mult seama de profitabilitatea pe care o poate obţine un investitor imobiliar mediu din vânzarea unei unităţi locative la nivelul anului 2009. În estimarea averilor nu s-a ţinut seama de nivelul datoriilor personale (dacă acestea există) sau de litigiile patrimoniale, din cauza lipsei de informaţii în acest sens.

Scăderea semnificativă a averilor în cele mai multe situaţii se datorează deprecierii valorii proprietăţilor imobiliare şi a valorilor mobiliare de pe piaţa de capital, singurele creşteri fiind înregistrate la cei care au finalizat proiecte şi au vândut în 2008 active semnificative la preţuri ridicate sau cei cu afaceri în industrii mai puţin afectate de criză. De asemenea caracterul speculativ al pieţei imobiliare s-a diminuat dramatic în special pentru zona terenurilor sau proiectelor unde valorile au scăzut chiar de câteva ori în unele situaţii.

Comments are closed.