Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/r75757dari/adriancrivii.ro/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2734
Consideraţii asupra evoluţiei economice şi influenţa asupra valorii averilor – partea I - Adrian Crivii
parallax background

Consideraţii asupra evoluţiei economice şi influenţa asupra valorii averilor – partea I

4 septembrie 2009
Aprecieri asupra evoluţiei economiei şi industriei imobiliare – partea I
2 septembrie 2009
Consideraţii asupra estimării averilor din topul Forbes
4 septembrie 2009

Anul 2008 a fost un sfârşit de eră a dezvoltărilor imobiliare spectaculoase, a profiturilor uriaşe, a expansiunii creditului precum şi a unei cereri solvabile care putea  înghiţi orice i se oferea pe piaţă, indiferent de calitate şi preţ. Această perioadă a ultimilor 5-6 ani în care economia a explodat a adus un câştig fabulos celor care au riscat, au avut curaj şi au investit inteligent sesizând oportunităţile, reuşind astfel să îşi majoreze semnificativ averile şi aducând prosperitate pentru angajaţi şi partenerii de afaceri. Acest avânt fără egal în România modernă a fost posibil şi se datorează în primul rând accesului în UE urmat de fluxul semnificativ al investiţiilor străine şi totodată  banilor ieftini proveniţi din alambicurile lumii financiare occidentale. Cred că putem compara această perioadă care s-a încheiat anul trecut în România cu cea a cuceririi Vestului din secolul XIX din Statele Unite. Motorul acestei creşteri l-a constituit introducerea în circuitul economic a unui activ important – pământul – care a stat la baza tuturor dezvoltărilor imobiliare şi a fost, prin caracterul speculativ al tranzacţiilor repetate, una din bazele acestor averi.

 

Inflaţia de finanţare, creditul din ce în ce mai ieftin, în conjunctură cu preţurile scăzute şi activele relativ puţine, majoritatea de natură imobiliară – terenuri –  au făcut ca valoarea acestora sa ajungă la niveluri excepţionale în ultimii ani. Din păcate această evoluţie în expansiune spectaculoasă nu se va mai repeta curând, ea fiind urmată în ultimele 12 luni de scăderi la fel de spectaculoase contribuind astfel la diminuarea semnificativă averilor, în special datorită prăbuşirii pieţelor imobiliare şi de capital. Investitorii imobiliari şi deţinătorii de proprietăţi imobiliare consistente se vor confrunta cu dificultăţi majore şi acces dificil la finanţare, fiind deja evidentă lipsa de apetit pentru risc a finanţatorilor. Intrarea în epoca de bani scumpi şi rari va influenţa semnificativ valorile afacerilor şi ale proprietăţilor imobiliare. Cred că perioada «cash is king» va continua în următorii ani, iar diminuarea valorii averilor de natură imobiliară sau personală în România se va face până la un nivel adaptat realităţilor economico-sociale. Produsul nostru intern brut pe cap de locuitor – unul dintre cele mai scăzute din Europa – se va recupera probabil în următoarele decenii pe fondul creşterii câştigurilor medii a majorităţii populaţiei.

Comments are closed.