Sistemul bancar se confruntă în ultimii 2 ani cu o creştere alarmantă a nivelului creditelor neperformante, care va atinge probabil punctul maxim la mijlocul acestui an. Această situaţie dificilă şi greu de imaginat în anii de boom, reprezintă acum o realitate pe care băncile trebuie să o gestioneze în condiţiile în care economia îşi revine cu dificultate. Deşi acest nivel ridicat al neperformanţelor ce provin în special din imobiliar, retail şi IMM-uri, domenii puternic afectate de criză, le-a provocat băncilor o reducere puternică a profitabilităţii, dar în special scăderea dramatică a apetitului de creditare, acestea nu dau semne că au intenţia de a scăpa rapid de acest balast. Acest lucru se datorează în principal faptului că nu se întrevede încă o revenire clară şi sustenabilă a economiei.
Repetatele eşalonări, rescadenţări sau refinanţări sunt singurele soluții utilizate până acum, iar ele nu par a fi viabile, fiind doar paliative. Altă soluție mai radicală ar fi o reducere (write down) a nivelului creditului, inclusiv pentru cele cu ipotecă, având în vedere evoluția prețurilor în imobiliare sau vânzarea acestora ca pachete către instituții de recuperare creanțe de genul AVAB. Această instituție creată la începutul deceniului trecut, cand ne-am confruntat cu prima criză majoră din sistemul bancar de stat, și-a arătat utilitatea când a reușit să recupereze o mare parte din nepeformantele Băncii Agricole și ale Bancorexului.
Dacă una sau alta dintre aceste soluții vor fi sau nu adoptate de sistemul bancar depinde în mare măsură de revenirea și evoluția economiei românești, influențată și ea în mare măsură de factori externi imprevizibili.
În orice caz, pentru întărirea mediului financiar, repunerea în circuitul economic, respectiv lichidizarea acestor active neperformante, chiar la un preț semnificativ mai scăzut decât cel evaluat inițial, va fi imperios necesară odată cu așteptata relansare a creditării, care va reveni cu siguranță numai cu cea a economiei.