Deși am parcurs 2 semestre de creștere consecutivă a economiei românești din punct de vedere statistic, nivelul foarte timid ne face să constatăm doar o ieșire tehnică din recesiune, cu urmări preponderent în plan emoțional, care însă nu este de neglijat. După cei 2 ani dificili de scădere dramatică a economiei, datorată din păcate nu numai crizei economice mondiale ci și unor decizii politice eronate, va urma probabil o creștere pe care o așteptăm mai consistentă începând cu anul 2012.
Pilonul care a contribuit decisiv la depășirea momentelor critice a fost relansarea economică globală, care a avut un rol de « drag-along » pentru exporturile, respectiv economia românească. Însă relansarea globală nu va putea pune de una singură economia noastră pe un drum de creștere economică solidă. Cel de-al 2-lea pilon foarte important ar trebui să fie relansarea IMM-urilor, cele care au reușit să depășească criza cu bine, dovedindu-și viabilitatea și capacitatea managerială. Acest deziderat nu poate fi realizat fără relansarea consumului intern și fără o politică de creditare curajoasă și corectă, eventual susținută de garanții guvernamentale.
De altfel, cred că sprijinirea antreprenorilor români, respectiv a IMM-urilor, printr-o legislație și o fiscalitate adecvată, este alături de atragerea masivă de fonduri europene printr-o politică transparentă și eficientă, singura cale sigură de creștere economică sustenabilă pentru România.
Din păcate, dacă ne referim la creditare, care constituie o pârghie importantă pentru relansarea celui de-al 2-lea pilon, cred că sistemul bancar, deși a trecut cu bine criza, asta și datorită politicii riguroase a BNR, a fost cel mai puțin reformat. Problemele cu datoria suverană pe care le au unele dintre țările ce dețin bănci în România vor avea ca efect consolidarea sistemului bancar românesc dar din păcate vor constitui un risc major pentru relansarea economică.
Un alt risc pe care sper să-l depășim poate fi reprezentat de folosirea iresponsabilă a banului public de către sectorul administrativ, ținând cont și de tentațiile anului electoral 2012. Cheltuirea nesăbuită a fondurilor bugetare, fără a face investiții eficiente, ar putea fi o piatră de moară pentru revenirea economică mult așteptată.