Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/r75757dari/adriancrivii.ro/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2734
Revirimentul pieței rezidențiale - Adrian Crivii
parallax background

Revirimentul pieței rezidențiale

16 iunie 2011
Relansarea creditării și riscurile ei
14 iunie 2011
Transferul de bunăstare
23 iunie 2011

Foarte mulți se întreabă când va avea loc revirimentul în sectorul imobiliar rezidențial. Deși este dificil de estimat, având în vedere în special evoluția economiei globale, de care suntem din ce în ce mai dependenți în lipsa unor politici eficiente de investiții și atragere de fonduri europene, voi încerca să prezint următorul raționament personal.

Este foarte probabil ca în 2011 România să iasă din recesiune cu o creștere economică de aproximativ 1,5%. Dacă se confirmă acest scenariu optimist, sunt toate șansele ca în 2012 să avem o creștere de peste 3% a PIB, ce va constitui cu adevărat o consolidare a trendului pozitiv. Acesta se va materializa prin creșterea veniturilor populației, accentuată și de anul electoral, o scădere a șomajului și alte aspecte pozitive ce vor apărea odată cu scăderea inflației, influențând favorabil finanțarea. Asta va duce la o întărire a cererii solvabile pe piața rezidențială, în special în marile orașe.

Având în vedere că stocul de locuințe scoase la vânzare este destul de consistent, deși a scăzut probabil cu peste 50% față de 2008, nu au apărut încă proiecte semnificative de dezvoltare, fapt ce va conduce spre mijlocul anului viitor la o presiune pe oferta competitivă, ce va putea fi frânată doar de vânzarea ipotecilor din spatele creditelor neperformante.

Plecând de la aceste ipoteze ce pot influența semnificativ piața imobiliară și măsura în care ele se vor adeveri, este probabil ca în a doua jumătate a anului 2012 să asistăm la un prag ce va reprezenta punctul de inflexiune în revenirea în zona de creștere a pieței rezidențiale.

Cred totuși că această revenire va fi în continuare lentă și va dura probabil un deceniu până la restabilirea unor prețuri neinflatate ale rezidențialelor, comparabile cu cele de dinaintea crizei. Ce mă determină să fac aceste afirmatți este faptul că vom asista la o maturizare a pieței, creșterile veniturilor nu vor mai depăși productivitatea muncii iar despre valul de bani ieftini nu va mai putea fi vorba.

Dr. ec. Adrian Crivii, MAA, REV, FRICS

Comments are closed.