Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/r75757dari/adriancrivii.ro/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2734
Restructurarea și conversia creditelor - Adrian Crivii
parallax background

Restructurarea și conversia creditelor

22 decembrie 2016
Analiza pieței evaluării
17 noiembrie 2016
Băncile străine își reduc expunerea în România
21 martie 2017

Evoluția pozitivă a economiei românești a condus la o scădere a ratei creditelor neperformante (NPL) sub 15%, față de 21%, cât era la apogeul crizei. Totuși, sunt încă anumite domenii, precum construcțiile și industria imobiliară cu rate care, deși au coborât sub 30%, de la 40% în decembrie 2015, se mențin în continuare ridicate. Aceste sectoare au fost de altfel și cele mai expuse la criză, iar presiunea creditelor noi poate genera apariția unor noi probleme, pe fondul relaxării condițiilor de creditare impuse de bănci, în special în cazul creditelor imobiliare.

O altă evoluție interesantă în sectorul bancar a vizat restructurarea portofoliilor de credite și astfel, în primele nouă luni ale acestu an, băncile au acceptat conversia a 9.200 de credite în diverse valute în monedă națională, valoarea cumulată a acestora fiind de un miliard de lei. Aceste decizii ale bancherilor de a modifica moneda împrumutului vin pe fondul adoptării Legii conversiei creditelor în franci la cursul istoric. În același interval, băncile au refinanțat și restructurat credite în valoare de 5,6 miliarde de lei, peste 85% din această sumă reprezentând credite de consum.

Deși profitabilitatea sectorului bancar a fost în creștere în 2016, un raport ING arată că ROBOR la 3 luni a depășit deja 0,8%, de la minimul istoric de 0,68% atins în lunile septembrie și octombrie ale acestui an. Această evoluție reprezintă o premisă pentru scumpirea creditelor în lei cu dobândă variabilă. Iar perspectivele pentru anii următori arată o accelerare a creșterii ROBOR, analiștii băncii menționate anticipând că în 2017 ROBOR la trei luni ar putea urca la 2,5%, iar în 2018 ar putea ajunge chiar la 3%.

Comments are closed.