Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home4/r75757dari/adriancrivii.ro/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2734
Reglementarea profesiei de evaluator - Adrian Crivii
parallax background

Reglementarea profesiei de evaluator

6 septembrie 2011
Valorile proprietăților imobiliare și nivelul de trai
23 iunie 2011
Competiție și progres
17 octombrie 2011

Săptămâna trecută a apărut o ordonanță de urgență de reglementare a activității de evaluare, respectiv a profesiei de evaluator, care constituie o piatră de hotar în evoluția acestei profesii în România. Dacă în aproape două decenii de existență  Anevar a jucat un rol determinant în nașterea și dezvoltarea acestei profesii importante în arhitectura economiei de piață, începând cu acest an, de organizarea, licențierea și reglementarea acestei activități se va ocupa un organism independent, Unevar, creat și recunoscut de guvernul României, punându-se astfel capăt discuțiilor referitoare la “cine este evaluator autorizat în România”.

 

În acest moment istoric trebuie recunoscut efortul făcut timp de aproape două decenii, de către asociație și activiștii ei în promovarea profesiei, a standardelor de evaluare profesionale și etice, în recunoasterea ei pe plan intern și internațional, remarcabil fiind faptul că acestea au fost făcute fără nicio ingerință și nicio susținere financiară din partea statului sau a altor autorități publice.

 

Anevar, Asociație Profesională de Interes Public, și-a îndeplinit cu succes rolul de a face din această nouă profesie a economiei de piață o profesie utilă și recunoscută azi, de la cele mai importante instituții ale statului până la publicul larg. Una dintre activitățile de bază a fost susținerea de cursuri de formare și seminarii de pregătire continuă, la care au participat zeci de mii de cursanți în toate județele țării. Astfel s-a pregătit un corp de evaluatori profesioniști care a avut un rol important în procesul de privatizare, creditare bancară, tranzacții pe piața imobiliară sau de capital. De asemenea, Anevar a introdus și a promovat încă din 2003 Standardele Internaționale de Evaluare în România, recunoscute de toate instituțiile publice, ceea ce a condus la creșterea încrederii investitorilor în transparența economiei românești, facilitând astfel fluxurile de capital.

 

Această inițiativă guvernamentală vine într-un moment cheie și reprezintă un pas important în întărirea reglementării și încrederii în serviciile existente pe piața financiar-bancară, precum și în industria imobiliară.

 

Consider această inițiativă legislativă utilă și binevenită, iar apariția acestui organism va putea conduce la creșterea profesionalismului evaluatorilor și a calității activității de evaluare, fapt care va avea consecințe benefice în creșterea încrederii în profesiune și întărirea imaginii acesteia în fața opiniei publice și a instituțiilor statului.

Comments are closed.