Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/r75757dari/adriancrivii.ro/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2734
Problemele pieței imobiliare revin în actualitate după 10 ani - Adrian Crivii
parallax background

Problemele pieței imobiliare revin în actualitate după 10 ani

9 mai 2017
Prima Casă nu mai ajută piața imobiliară
30 martie 2017
Valoare și mobilitate
15 mai 2017

În această primăvară am început să retrăim acea spectaculoasă febră imobiliară din anii 2006-2007, când prețurile imobilelor au urcat spectaculos în marile orașe până la 1.800-2.000 de euro pe metrul pătrat. Evoluția și manifestările pieței imobiliare din prezent mă fac să cred că modul în care se compotă actorii de pe această piață va conduce inevitabil la apariția unei noi crize imobiliare.

Nivelul atractiv al dobânzilor, relaxarea condițiilor de creditare, creșterea spectaculoasă a veniturilor bugetrilor, dar și a altor categorii de salariați, au ca efect o încălzire rapidă a pieței imobiliare. Astfel, apar premisele unei creșteri a riscului pentru investițiile imobiliare.

Din nou, cel puțin în Cluj-Napoca, cvasi-totalitatea construcțiilor noi se vând din faza de proiect și, având în vedere indisciplina crasă a multora dintre dezvoltatorii imobiliari și lipsa normelor de control, foarte multe dintre aceste proiecte sunt sau vor fi în litigii cu locuitorii din vecinătate. Astfel, potențialii cumpărători riscă să piardă banii plătiți ca și avans, la fel cum s-a întâmplat de nenumărate ori în perioada crizei, în anii 2008-2009. După ce economia și imobiliarele au intrat în criză, o parte însemnată din locuințele promise de către dezvoltatori și achiziționate în fază de proiect de către clienți nu au mai fost finalizate, fie din cauza litigiilor, fie din cauza blocării finanțării. În acel moment, mulți dintre cumpărători au ajuns în situația în care au plătit avansul pentru apartamente care nu au mai fost construite, iar șansele de a-și recupera banii au fost minime.

Înainte de criză, în perioada boomului, lăcomia, una dintre trăsăturile specifice ale ființei umane, a influențat atât comportamentul dezvoltatorilor, cât și pe cel al cumpărătorilor. Primii au încercat să forțeze limitele legii și regulile de urbanism, iar cumpărătorii au fost atrași de ideea achiziției unor proprietăți pentru investiție la prețuri sub cele ale pieței. De aceea, la Cluj, achiziția din fază de proiect a fost întâlnită foarte des în urmă cu 10 ani și a redevenit populară în prezent. Revenirea în actualitate a acestui gen de comportament ar putea să sfârșească însă prin a arunca din nou în aer piața imobiliară, pentru că va da naștere unei bule care, în momentul în care se va sparge, va genera pierderi mai ales pentru cei care, având nevoie de o locuință, au decis să achiziționeze un apartament într-un imobil aflat în stadiul de proiect, deci pentru persoanele care nu joacă speculativ pe această piață.

Comments are closed.