Dacă în trimestrul III al anului 2008 creşterea PIB era de 9% faţă de 2007 şi în trimestrul IV de 3%, în primul trimestru din 2009 evoluţia va fi cel mai probabil negativă. Apreciez că trend-ul scăderii PIB în ultimele două trimestre va fi de 10-12 procente, fapt ce arată că economia României a aterizat forţat în două trimestre de la un nivel nesustenabil de ridicat, la un nivel insuportabil de coborât.
Cred că din păcate ne vom confrunta cu o scădere semnificativă şi în trimestrul II 2009. România va intra într-o criză profundă, a căror efecte le vom simţi cu toţii în lunile următoare. Înrăutăţirea situaţiei economice şi scăderea cererii fac ca tot mai puţine companii să aibă situaţii financiare care să le permită accesul la finanţare, fără să mai vorbim de costul ridicat al acesteia.
După acordul cu FMI, care va permite îmbunătăţirea situaţiei sistemului financiar respectiv creşterea încrederii şi scăderea costurilor asociate finanţării, precum şi după echilibrarea bugetului cu fonduri UE se va crea în ultima perioadă a acestui an posibilitatea stopării declinului accentuat la care asistăm în prezent.
În 2010 într-un scenariu optimist vom asista la începutul relansării economiei româneşti, şi asta în condiţiile unei evoluţii favorabile a economiei mondiale.
O şansă bună pentru o relansare cât mai rapidă a economiei o constituie atragerea de fonduri europene. Aceasta depinde exclusiv de competenţa autorităţilor şi de transparenţa procesului, având potenţialul de a relansa domenii strategice şi economia în general.
În această perioadă de dificultăţi economico-financiare, atragerea acestor fonduri precum şi cele ale altor organisme financiare (BM, BERD, BEI) poate prezenta două avantaje majore:
Dacă scăderea accentuată a PIB-ului s-a datorat în principal scăderii real-estate-ului şi retail-ului, ieşirea României din criză va putea avea loc numai odată cu relansarea investiţiilor (atât publice cât şi private) în economia reală, nu a consumului.
Vor trebui sprijinite prin politici de finanţare şi fiscale companiile care depăşind criza, vor contribui direct şi la îmbunătăţirea situaţiei persoanelor angajate respectiv bugetarilor şi pensionarilor.