Averea netă a românilor a depășit anul trecut 1.000 de miliarde de lei, din care 700 de de miliarde reprezentau activele imobiliare. Pentru a explica ponderea ridicată a proprietăților imobiliare în totalul avuției românilor trebuie să ne întoarcem în timp, în primii ani de după căderea regimului comunist. În acel moment, generația ajunsă la maturitate a beneficiat de o masivă împroprietărire realizată de FSN, apartamentele care au aparținut statului putând fi cumpărate în schimbul unor sume derizorii.
După ce majoritatea românilor au devenit proprietari de locuințe, achiziționate în schimbul unor sume modice, România s-a confruntat cu un proces inflaționist, ceea ce a condus la o majorare accelerată a valorii proprietăților imobiliare. În acest fel am asistat și la o creștere a averii românilor, având la bază evoluția prețurilor imobilelor. Începând din anii 2003-2004, a apărut o efervescență în zona creditării, ceea ce a dat naștere unei noi faze, respectiv achiziția de locuințe cu ajutorul creditelor bancare. Această fază a durat până în 2007-2008, impulsionată și de aderarea României la Uniunea Europeană și de scăderea dobânzilor practicate de bănci în cazul împrumuturilor.
În anii de criză, căderea pieței imobiliare a avut ca efect și o scădere a valorii proprietăților imobiliare și implicit a avuției românilor. După criză, începând din anul 2014, piața imobiliară a început să crească din nou, pe măsură ce creditarea a revenit pe un trend ascendent. În prezent avem valori mari ale proprietăților, în special în marile orașe, în principalii poli economici ai României, cum sunt București, Cluj sau Timișoara. Majorarea valorii proprietăților imobiliare a condus la o creștere a averii românilor, cu observația că noua generație, tinerii, s-au îndatorat pentru a putea achiziționa o locuință, pe când generațiile născute înainte de anii ‘70 dețin astfel de proprietăți fără a avea și datorii.
Din păcate, cifrele confirmă faptul că nu suntem un popor bogat. În ciuda evoluției prețurilor proprietăților imobiliare, averea medie netă a unui român este de doar 11.000 de euro, de 10 ori mai mică decât cea a unui locuitor al zonei euro. Această discrepanță dintre avuția românilor și cea a europenilor apare în ciuda faptului că în țara noastră cea mai mare parte a populației deține o proprietate rezidențială, pe când în Vest ponderea celor care dețin o locuință este mult mai redusă. Așadar, faptul că suntem proprietari ai unei locuințe nu ne face mai bogați decât alți europeni. Situația nu se va schimba atât timp cât nivelul salariilor și productivitatea vor rămâne scăzute, iar activele financiare ale românilor vor continua să aibă o pondere redusă în averea medie netă.